El Japó imperial i Catalunya

En el capítol l'Espanya de Mishima hem parlat sobre la curiositat de l'escriptor per l'estat espanyol sobretot després d'assistir a les conferències de Díez del Corral. Aquí parlarem de les relacions entre el Japó Imperial i Catalunya.

L'homenatge del Japó imperial al líder separatista Francesc Macià 

Primer farem una contextualització dels dos països durant l'any 1933. El Japó entra en guerra amb la Xina i abandona La lliga de les Nacions (equivalent a la ONU a dia d'avui) i per altra banda a Catalunya el Nadal d'aquell any moriria MH President de la Generalitat de Catalunya Francesc Macià. 

L'any 1934 en plena IIna república espanyola i amb Lluís Companys com a President de la Generalitat va arribar l'esquadra naval japonesa al port de Barcelona on va ser rebuda amb tots els honors i un seguit d'actes institucionals.

Segons el diari La Humanitat, els comandants japonesos van voler retre homenatge al cementiri de Montjuïc al cabdill de l'independentisme català, Francesc Macià, amb el president Ll.Companys i l'alcalde de Barcelona, Carles Pi i Sunyer. Els mariners nipons van desfilar per l'avinguda del 14 d'abril -ara la Diagonal-, van plantar arbres del Japó al carrer Tòquio de Barcelona i van oferir un banquet a bord del creuer Asama. Les tradicions catalanes van concloure la visita amb l'actuació de les colles de gegants, sardanistes, focs artificials i concerts populars.


Els comandants japonesos dipositen una corona de flors, amb bandera del Japó imperial,
a la tomba de Macià l'any 1934 - Segarra Torrents