L'exèrcit de Yukio Mishima



Una de les coses que més crida l'atenció de la figura de Yukio Mishima és que un escriptor disposi d'un exèrcit propi. Aquest exèrcit no és pas un cos de guardaespatlles, sinó nacional i correspon a la voluntat de condicionar l'exèrcit i l'emperador Japonès en el cas que faci falta.
El nom de l'exèrcit és el Tate-no-kai  que en català es tradueix com a Societat de l'Escut. Aquest nom està inspirat en la finalitat del Tate-no-kai perquè al contrari del que és habitual, aquest exèrcit, no utilitza armes sinó que està pensat únicament per fer d'escut o defensa i no pas per l'atac. La intervenció d'aquest exèrcit serà única, doncs un cop entrat en acció, si s'assoleix amb èxit la missió, tots els membres moriran en el ritual del kiri-jini.
Per entendre el motiu pel qual uns tres-cents joves s'inscriuen a la Societat de l'Escut hem d'interpretar la situació que queda al Japó després de la IIna Guerra Mundial.
 
bandera del Tate-no-kai


foto dels inicis de l'exèrcit de Mishima

Ens trobem a l'era Showa que és el període de la història del Japó corresponent al regnat de l'emperador Showa (Hirohito) que va des de 1927 al 1989. Japó acaba de sortir de la I Guerra Mundial, està submergida en un caos polític, el col·lapse del capitalisme i l'amenaça del comunisme donen pas a una demanda creixent d'un moviment conservador i patriòtic, el 1937 entra en guerra amb la Xina i el 1941 va entrar al conflicte de la II Guerra Mundial fins que el 1945 és atacat per dues bombes atòmiques, les úniques en tota la història, donant pas a la derrota. Això va donar pas a una ocupació per part dels Estat Units que durà set anys fins el 1952, on la nació nipona recupera la seva sobirania.  Una sobirania retallada com mostra la Constitució japonesa del 1947 sorgida de l'ocupació. Aquesta nova constitució dóna nous aires democràtics i acosta l'arxipèlag a Occident. L'emperador perd els poders polítics passant a esser una figura merament simbòlica i es crea un parlament, no obstant la clàusula que més crida l'atenció és la de l'article 9 que parla de la renúncia al dret de finançar forces de terra, mar o aire ni cap altre potencial bèl·lic, és a dir a la renuncia total de tenir un exèrcit propi, per altra banda veiem com, Japó és veu en el deure d'acollir l'exèrcit americà a la base d'Okinawa.

Aquesta situació portà a que molts japonesos, sobretot estudiants universitaris es llancessin al carrer per protestar. La gran majoria dels estudiants, amb afiliacions polítiques d'esquerra, protestaven per la presència dels Estats Units al seu país, però els estudiants que s'aplegaven al voltant del diari estudiantil Ronso Journal i ogranitzacions polítiques universitàries, de tendència conservadora i imperialista, anaven més enllà de lluitar contra la presència americana a l'illa i advocaven pels valors japonesos, servir a l'emperador de Japó i restablir el seu poder.  Aquests, i d'altres joves, van trobar les seves respostes en la fundació el 1967 del Tate-no-kai  de Mishima que maldava per restablir els valors nipons com el codi d'honor samurai. No obstant els més crítics, d'aquests estudiants, es distancia del Tate-no-kai quan Mishima cau en la teatralització o bé en el puritanisme de l'ideal. En trobem dos exemples clars: Un és la cerimònia de constitució del grup inicial .Al voltants d'una dotzena de persones, Mishima escriu: els presents jurem convertir-nos en els pilars d'un Japó imperial es fa una ferida al dit índex i demanà als presents a fer el mateix amb l'objectiu d'omplir una copa i demana, donant exemple i sent el primer, que s'ho beguin, sense deixar el seu humor de banda diu "Quin grup de Dracules!"
L'altre exemple de puritanisme ideològic, el qual li va valer el distanciament d'un dels seus homes de confiança,  és quan l'agost de 1969 pretén que el primer cap del Tate-no-kai es mantingui pur i en castedat . El noi que tenia novia i estava preparant el casament abandona el grup i és substituit per  Masakatsu Morita de 23 anys d'edat.

Per situacions excepcionals, aquesta milícia obté el dret d'entrenar-se amb les forces d'autodefensa -que supleixen l'exèrcit- en el campament militar de Fuji aprenent  a organitzar estratègies de combat i lluita anti-avalots durant un mes , en grups de 20. Cada any tenen uns dies d'actualització conjuntament amb les noves incorporacions. Val a dir que Mishima participa en totes i cada una de les edicions. Després de dos anys la milícia comptava amb 300 soldats amb cinc nivells d'oficials sent un dels seus caps destacats en Morita que ja s'ha esmentat. Això valdrà una crítica en el titular del article del Times de Londres que diu L'exèrcit Japonès entrena a un grup d'extrema dreta firmat per l'Scott Stokes.

Mishima amb el seu exèrcit en el primer aniversari del Tate-no-kai
L'exèrcit Tate-no-kai desfilant el 3 de novembre del 1969 al terrat del Teatre Nacional de Tokyo
A finals del 1968 s'agreugen els avalots anomenats anteriorment i s'arriba a posar en perill l'estabilitat del país ja que la policia no pot controlar els manifestants. Les manifestacions provoquen centenars de ferits, arriben a fer un escarni durant hores al primer ministre i els estudiants de la Zengakuren ocupen els edificis centrals de la universitat durant un mes. Aquest sindicat té una forta organització gràcies al que ells anomenen l'atac del Drac que consisteix en anar serpentejant els carrers en formació per aconseguir rodejar els antiavalots i anar-los atacant amb coctels molotov. És llavors quan el Tate-no-kai decideix entrar en acció posant-se tots davant dels manifestants  fent d'escut de la societat amb l'objectiu de morir  aixafats sota els peus dels seus rivals. Amb això, la milícia del poeta pretén  que les Forces d'Autodefensa intervinguin i acabin amb la Constitució Japonesa dels americans.  No obstant, el 19 de gener del 1969, els antidisturbis de la policia es despleguen en un alt contingent d'efectius i assalten la universitat fent fora als estudiants i sense ni un sol mort. Sense saber-ho han  frustrat els plans de Mishima ja queper ara no són necessaris.

Avalots protagonitzats per Zengakuren.



Mishima, disposat a entrar en acció canvia de plans, veient que no pot lluitar al costat de les forces d'Autodefensa decideix un nou objectiu. El  Tate-no-kai  es dóna a conèixer mundialment el dia 25 de novembre de 1970 arrel de la seva acció més pretensiosa (en parlem al capítol L'incident: La fi de Mishima) que va acabar amb la mort de Yukio Mishima i en Masakatsu Morita, algunes detencions i va donar lloc a la dissolució de l'exèrcit, tres mesos després, el 28 de febrer de 1971